Leves minden mennyiségben


Balogh Erika szenvedélye a sport. Lovagol, úszik, fut és motorozik. Nem kell a kalóriákat számolnia; nyugodtan ehet bármit! Szeret főzni is, elsősorban Pintér Tamásnak, a férjének, a leghálásabb „közönségnek”, a Színház- és Filmművészeti Főiskola mozgástanárának, a külföldön is népszerű kaszkadőrnek. (A kaszkadőrkirály, a valamikori kitűnő öttusázó, akit mindenki csak Oroszlán néven ismer, maga is szívesen forgolódik a konyhában.) Balogh Erika specialitásai a szugók, azaz az olasz mártások.

Rendszeresen főzök – mondja. – Amikor időm van, többféle ételt készítek és fagyasztom, így ebédet vagy vacsorát pillanatok alatt tudok tálalni, akármikor érek haza a színházból. Nálunk a leves a főétel. Gyakran öt-hat féle kész leves is van a fagyasztószekrényben. Zsírral nem főzök, csak margarinnal. Azzal párolom a zöldséget. Bármilyen zöldségből készíthetünk leveseket, brokkoliból, karfiolból, zöldborsóból, gombából, de lehet mindegyikből bedobálni az edénybe, mert a vegyes zöldségleves kitűnő étel. Kevés hagymát dobok a margarinba, vízzel felengedem, megpárolom a zöldségeket. Még egy leveskockát is beledobok, és ha sok a szabadidőm, a megpárolt zöldséget a turmixgépbe teszem és tejszínnel felegedve készítem el. Ez a zöldségkrém leves nemcsak melegen, hanem különösen nyáron – hidegen is kellemes, üdítő étel. Mi, egyébként, nagyon kedveljük a zöldségeket, a húsételekhez is többféle zöldséget tálalok. Húsételnek ezúttal egyik kedvencünket, a kolbásszal töltött, egyesült karajt ajánlanám. Nagyon fontos, hogy a kolbászt – lángolt vagy parasztkolbászt – előző nap tegyük a fagyasztószekrénybe, mert ha puha, nagyon nehéz a húsban elhelyezni. A karajt nagy, hosszú élű, hegyes késsel átszúrom és belehúzom a kolbászt. A húst megtűzdelem fokhagymával és a tetejére szalonna-kakastarélyokat teszek. Ettől nemcsak ízletesebb, hanem mutatósabb is lesz az étel. Fűszerezem sóval, vagy vegetával, megszórom kevés bazsalikommal és őrölt borssal. Általában römertopfban sütöm. A hús alá egy kis vizet kell önteni. Gyakran hagymás krumplisalátával tálalom, amelyet előző nap kell elkészíteni, hogy az ízek összeérjenek.


Sebes Erzsébet, Színházi Élet 1990.jún.24.





 

  Vissza